Haal jij ook wel eens verse vis bij de visboer of op de markt? Een echt goed stukje vis kan een grote traktatie zijn vinden wij zelf. Maar hoe weet je nou dat de vis die je koopt ook echt heel vers en van goede kwaliteit is? We geven je graag een paar tips zodat je de volgende zonder aarzelen je vis koopt.

hoe-houd-je-vis-vers-1
hoe-houd-je-vis-vers-2
hoe-houd-je-vis-vers-3
hoe-houd-je-vis-vers-4

Uiterlijk

Let op het uiterlijk van de vis, hieraan kun je namelijk vrij duidelijk zien of een vis vers is of niet.

  • De ogen; een verse vis heeft ronde/bolle ogen die helder en glanzend zijn en waarvan de pupillen zwart zijn. Een vis is minder vers wanneer de ogen platter en minder helder zijn.
  • Huid en schubben; sommige verse vissen hebben een natuurlijk eiwitrijk laagje op de huid. Dit laagje hoort glanzend en doorschijnend te zijn. Daarnaast zeggende schubben ook wat over de versheid van de vis. De schubben dienen stevig vast te zitten en een mooie glans te hebben.
  • De geur; klinkt misschien raar, maar een verse vis heeft absoluut geen sterke visgeur! Een verse vis ruikt slechts heel licht naar vis. Het heeft een beetje een zilte en frisse geur. Heeft de vis wel een sterke vislucht? Dan is de kans groot dat de vis er al een tijdje ligt.
  • De kieuwen; de kleur van de kieuwen horen een mooie helderrode kleur te hebben.

Het totaalplaatje

wanneer de vis op alle bovenstaande punten een voldoende scoort dan heb je hoogstwaarschijnlijk een mooie verse vis te pakken. Let verder ook op het totaalplaatje; de vis moet stevig aanvoelen maar niet gezwollen. Let er bij moten en filets op dat er geen bruine of droge randen aan de vis zitten. Dit kan namelijk een teken zijn van uitdroging.

00:00 / 00:00
Hoe krijg je een mooie droge rijstkorrel?
Klik op de afbeelding voor het antwoord.
Geheim van
Rosanna
previous arrow
next arrow
Slider