Hoe houd je broccoli lekker knapperig?

Hoe kun je je verse broccoli het beste bewaren en hoe lang? Wel of niet in de koelkast? In of uit de originele verpakking? Gewassen of ongewassen? Feit is dat wanneer broccoli op de verkeerde manier wordt bewaard het binnen een paar dagen van een knapperige en frisse stronk naar een slappe en taaie stronk kan gaan. 

Maar als je de broccoli op de juiste manier bewaard blijft het tot wel zeven dagen lekker (en als je het invriest zelfs nog veel langer).

hoe-houd-je-vis-vers-1
hoe-houd-je-vis-vers-2
hoe-houd-je-vis-vers-3
hoe-houd-je-vis-vers-4

Maak een boeketje van Broccoli

Net zoals een bos bloemen, zet je de stronk van de broccoli met de steel naar beneden in een groot glas met ongeveer een centimeter water op de bodem en zet in de koelkast. Op deze manier blijft broccoli vijf tot zeven dagen vers. Ververs het water wel iedere dag.

Wikkel in vochtig keukenpapier

Maak de roosjes van de broccoli vochtig. Wikkel losjes wat keukenpapier om de roosjes zodat het een beetje vocht absorbeert. Bewaar de broccoli in de koelkast. De broccoli blijft op deze manier drie dagen vers.

Bewaar in een geventileerde zak

Je kunt broccoli ook redelijk vers houden met behulp van een plastic zak. Doe de broccoli in de zak, prik veel gaatjes in de zak ter hoogte van de roosjes om een goede luchtcirculatie te garanderen. Bewaar de zak met broccoli in de koelkast. De broccoli blijft nu een paar dagen vers.

Leg zo snel mogelijk in de koelkast

Welke methode je ook hanteert, broccoli moet altijd zo snel mogelijk de koelkast in. Hoe sneller de broccoli in de koelkast terecht komt, hoe kleiner de kans dat de broccoli zijn stevige, knapperige textuur verliest, en hoe langer het duurt voordat de broccoli niet goed meer is.

Blancheer de broccoli

Ga je voorlopig niks koken met de broccoli, dan kan je de broccoli ook blancheren en in de diepvries bewaren. Breng om te beginnen water aan de kook in een grote kookpan en zet een grote pan of schaal met ijswater klaar. Snijd de broccoli in roosjes en leg ze in het kokende water om ze te blancheren. Ze hoeven niet lang te koken — ongeveer 2 -4 minuten is genoeg. Vervolgens giet je de roosjes in een vergiet en daarna meteen in het ijswater. Alle roosjes moeten in contact komen met het water. Als de roosjes zijn afgekoeld, giet je het ijswater af en dep je de broccoliroosjes met een doekje af. Doe de roosjes in een goed afgesloten zak bij minimaal -18°C en je kan de broccoli tot 12 maanden bewaren. Vergeet niet om de huidige datum op het zakje te schrijven.

Lekker en gezond: Broccolisap

broccolia1Dat broccoli een hele gezonde groente is, dat weten we inmiddels allemaal wel. Broccoli bevat ontzettend veel vitaminen en mineralen die goed passen in de dagelijkse voeding. Alleen elke dag broccoli eten is misschien wat teveel van het goede... Een goed alternatief is broccolisap!

00:00 / 00:00
Hoe krijg je een mooie droge rijstkorrel?
Klik op de afbeelding voor het antwoord.
Geheim van
Rosanna
previous arrow
next arrow
Slider